Szponzor Tyúk. Vagy Szponzor Tojás.

2019.06.28

Harcosok. Ma egy olyan témát feszegetek, melynek kifejtése során nem fogok ráakadni az abszolút megoldásra. Mi több, nem is szeretnék, hiszen rengeteg összetevő van, ami általam nem ismert, avagy nem értelmezhető.

Legfőképpen KÉRDÉSEKET és minimális TÉNYEKET sorjázok majd röviden, nagyon érintőlegesen, és egyszerűen csak kíváncsi vagyok, hogy Nektek mi a véleményetek erről.

A kérdések majd a megfelelő helyen el is hangoznak.

Azt előre bocsájtanám, hogy EZ A HELY nem a sárdobálás melegágya.

ÉN a megoldást keresem. A kérdésekre a választ keresem. Nem pedig az acsarkodást és a kritikán aluli hepciáskodást.

Komoly, elgondolkodtató véleményeket várok. Aki ezt nem teszi. Azt nem tiltom ki, mert saját magát minősíti és döngöli földbe egyúttal.

Tehát.

Szponzoráció, club és játékos támogatás a Darts hazai vonatkozásában.

A magyar darts története maximum pár évtizedre visszamenőleg követhető, ergo nagyjából 650-700 év lemaradásunk van az elit mezőnytől.

Azt pontosan tudjuk, hogy a PDC, de akár a BDO, vagy akár az angolhoni County versenyeket górcső alá véve... látjuk.

HOGY ebben a sportban irtózatosan nagy pénz van.

DE nem nálunk. Nálunk éppen most az van, hogy több százezres nézettsége van egy közvetítésnek.... De pénz..Az nincs.

Sok országban ELKÉPESZTŐ átlagokat dobáló sportolókat és nekik hihetetlenül erős hátteret biztosító gazdasági vállalkozásokat látunk. Többek között a folyamatos tévés közvetítések fényében. De azért Ők anélkül is elpilinckáznak valahogy.

Hazánkban ez annyira nem jellemző.

Magyarországon, az őskorban, amikor még a steel szakág ismeretlen volt, a soft gépek csivitelő-csattogó báját nem feledve, bármilyen hihetetlen, voltak viszonylag erős szponzorációk, legfőképpen a játék kocsmai jellegét kiemelendően kezelő italszolgáltatóknak köszönhetően. Illetve a külföldi és hazai soft gép gyártók jóvoltából. Néhány, sportért rajongó magánszemély is tett bele nem is keveset Vitézek.

Aztán ez szépen és lassan lecsengett. Illetve maradt lokális szinten.

Én talán a legjobban erről az őskorról tudok regélni, hiszen akkor láttam át igazából az akkori tendenciákat.

Illetve az újkor törekvéseit szabad maximum véleményeznem, hiszen volt egy időszak, nem is kevés, amikor nem voltam Darts közelben.

Szóval Újkor. Nekem újkor.

Itt már, hazai szinten határozottan nagyobb a mozgás.Vannak szerveződések és cégek, akik komolyan gondolják, hogy a dartsban van finesz. Vannak egyéni játékosokra kiírt szponzorációk. Szóval, ismétlem önmagamat. Van mozgás.

De most jön a kérdés, avagy kérdések, amelyekre többek között Tőletek is várok válaszokat:

Az első és legfontosabb: Szponzor Tyúk. Vagy Szponzor Tojás?

Hogy érthető legyek:

Mi a jobb felállás?

Egy olyan cég (Szponzor Tyúk), avagy gazdasági társulás, aki finanszírozza a hazai Darts életet, netán sportolók felkészülését és versenyeztetését a későbbi komoly eredmények reményében...?

Avagy

Egy olyan játékos, versenyző, vagy club (Szponzor Tojás), aki olyan tehetséget, elhívatottságot, kitartást és játékerőt képvisel, amely felkelti a BOCSÁNAT :-), Szponzor Tyúk érdeklődését?

Netán mindkettő egyszerre?

Mert az ugye egyértelmű, hogy egymás nélkül a kettő nem működik.

Az evidens, hogy bár vannak kiváló játékosaink és bizonyosan el is fogadjátok és fogadják, hogy ez nem egy kripli lózung a részemről, hanem én tényleg ezt gondolom Róluk. És nem csak válogatott szinten. Én nap mint nap találkozok oltári jó dartsosokkal a házi versenyeink kapcsán.

De az is kristálytisztán látszik, hogy ezek a kiváló hazai játékosok még nem tudtak gyökeret ereszteni a mindenki által elfogadott nemzetközi darts elitben.

Vannak nagyszerű eredményeink, de állandó Magyar szereplője a szigorúan vett Darts élvonalnak nincs. Szerintem ez egy faktum.

Következő kérdés.

Kinek a feladata az, hogy akár hosszú évek munkájával, de prezentáljon egy nemzetközi szinten erős játékost, avagy hazai szerveződést? Netán több baromi jó játékost?

A Szövetségé? A cluboké? A versenyzőé? A létező, vagy érkező szponzoroké?

Mindenkié? Szerintem egyébként igen. Bocs.

No. Befejezem.

Mert gyakorlatilag a kérdések tükrében csak ismétlem önmagamat és mondom, miután felületes a tudásom és a témában való jártasságom, ezért nincs jogom ennél komolyabb határokat feszegetni. Mert az határtalan önámítás és dilettantizmus lenne a részemről.

Annyi, hogy én mint az egyik tiszteletbeli clubvezető, érzem a felelősségemet ebben a történetben.

Mert azt gondolom, hogy a Prince of Darts három éves fennállása alatt nem tettem meg mindent annak érdekében, hogy komoly szponzorokat vonzzak be a sport égisze alá.

Talán egyetlen mentségem van. Kellett idő, amíg olyan eredményeket mutat fel a PoD DSE, amely felkelti az érdeklődést.

Viszont most valami elkezdődött. Legalább is nálunk.

A Gablini Cégcsoport a kezét nyújtotta. Mi pedig belecsaptunk.

A munkát elkezdtük. A Tisztelet kölcsönös.

Az eredmény pedig remélhetően mindkettőnk részére kielégítő lesz.

Tehát a válaszom az alapvető kérdésre:

Szponzor Tyúk és Szponzor Tojás.

Együtt mutat jól.

Game On!!!

A Herceg